Tyskland som Vinland

Bliv klogere på tysk vin

Tysk vin er flyttet fra de nederste udskammede hylder i supermarkederne direkte ind på de øverste hylder i seriøse vin butikker

Vinlandet Tyskland

Lige syd for grænse ligger et af de største vinlande i verden, Tyskland.

Her produceres der årligt 1,2-1,5 milliarder fl vin og det til trods for landets nordlige beliggenhed og det ganske kølige klima.

Det samlede areal udgør ca 105.000 ha. og er fordelt på 13 vindistrikter.

De 5 største distrikter målt på areal er listet her;

Rheinhessen (25.402 Ha)

Phalz (22.731 Ha)

Baden (15.438 Ha)

Württemberg (11.291 Ha)

Mosel-Saar-Ruwer (8.814 Ha)

Klima

Tysklands vinmarker er blandt de nordligste i verden, der fremstiller kvalitetsvine. I meget solvarme år opnås den perfekte balance mellem sukker og syre, som gør de bedste tyske vine enestående.

Det er da også grundet det forholdsvis kolde vejr at man kun dyrker vin på særligt beskyttede områder, typisk nær en flod, da vandet sørger for et varmere klima.
I Tyskland dyrkes vinen omkring floden Rhinen og bifloder, fra nord til syd, Ahr , Mosel , Main, Neckar osv., samt en smule omkring Elben i Sachsen i den østlige del.

Tysk vinhistorie

Tysklands profil tegnes stadig i alt for høj grad af masseproducerede vin som Liebfraumilch, men i løbet af de sidste 30 år har landet genvundet en del af tidligere respekt for sine vine.  Både antallet af kvalitetsbevidste producenter og de generelle kvaliteter er stigende.

Tyske druesorter

Her nævnes et udpluk af de druesorter som du kan finde hos Chateau Holm.

Riesling – Riesling omtales flere steder som dronningedruen over dem alle. Riesling er derfor Tysklands store ædle druesort og den er druen bag nogle af verdens fornemmeste vine. Det er en hvid druesort, som sandsynligvis stammer fra den vilde druesort Vitis vinefera silvestris, der voksede i skovene i Oberrhein.

Riesling er fuld af smag og kan variere enormt alt efter, hvor og under hvilke forhold den gror.

Riesling-vine findes i skalaen fra knastør til sød. Riesling har lav alkohol sammenlignet med andre vine. De søde Riesling-vine vil oftest have en relativlav alkoholprocent på eller under 9 %, mens de mere syrlige ligger med en højere procent.

Silvaner – En traditionelt anerkendt men alligevel ofte undervurderet tysk hvidvinsdrue. Den kan give lette, neutrale vine, men også mere intense vine med tydeligt præg af det områder hvor den er dyrket.
Silvaner har moderat syre og for mange er det druens evne til at være forfriskende og elegant, der er dens stærkeste kort.

Goldmuskateller –Goldmuskateller kommer fra muskatfamilien som er af græsk oprindelse. Det var Romerne der bragte den med sig til Europa, her har den udviklet sig genetisk mange gange og i dag er muskatfamilien blevet til mange forskelige selvstændige druer.

Spätburgunder – I Tyskland er spätburgunder (pinot noir) for røde vine, hvad Riesling er for de hvide vine – den absolutte stjerne. Spätburgunder er en yderst sart drue og dermed vanskelig at dyrke. Skallen på druen er meget tynd og derfor skal den som hovedregel håndplukkes for ikke at blive ødelagt under høsten. Grundet den tynde skal er den mere modtagelig for sygdomme og vinbonden kan i meget regnfulde somre risikere, at der går sygdom i væksten, hvilket betyder dårlig afkast eller slet ingen afkast.

Viser 1–9 af 13 resultater

Er du over 18? Dette websted kræver, at du er 18 år eller ældre grundet salg af alkoholdige drikkevarer. Bekræft din alder for at se indholdet, eller klik på Nej for at forlade siden.