Piemonte

Der findes en region i Italien, som jeg synes smager af lidt mere end alle andre, nemlig Piemonte. Regionen ligger i nordvest-Italien, og byder på raffinerede vine, smagfulde trøfler og er desuden den region med flest michelin-restauranter.
Piemonte – vingårde og idyl ved foden af Alperne
Navnet betyder ved foden af bjergene, og en tredjedel af Piemonte er netop bjergland og et paradis for skiløbere og alpinister. De sidste to tredjedele minder med sine bløde bakker og vinmarker om Toscana – bare uden alle turisterne og kunstskattene. Mange gastronomer regner Piemontes køkken for Italiens bedste, og her dyrkes Barolo’en og Barbaresco’en på utallige vinslotte og vingårde.

Dyk ned i vinproduktionen og find din egen favorit
Nogle af Italiens mest prestigefyldte rødvine produceres i Piemonte. Barolo som ikke uden grund kaldes for “Rødvinenes Konge”, produceres i 11 kommuner rundt om byen Alba, og fremstilles på den lokale Nebbiolo-drue. Navnet kommer fra det italienske ord “nebbia”, som betyder tåge – et fænomen, du sandsynligvis kommer til at stifte bekendtskab med, hvis du besøger Piemonte om efteråret. Nebbiolo-druen modner sent på sæsonen, og trives derfor bedst de steder, hvor der er allermest sol. Præcis som Barolo er Barbaresco også fremstillet på Nebbiolo-druen, og kan dateres tilbage til romertiden. Skulle du være interesseret i en velsmagende hvidvin, bør du unde dig selv at smage på Roero-Arneis, som fremstilles på Arneis-druen.

Langhe, Roero og Monferrato – tre vindistrikter
Lad os en gang for alle få rede på begreberne: Piemonte er navnet på regionen, mens vindistrikterne hedder Langhe, Roero og Monferrato. Langhe ligger i den sydlige del af Piemonte og er det mest kendte distrikt, ikke mindst da det er her, vi finder de verdensberømte vinbyer Barolo, Barbaresco og sidst men ikke mindst den jeg vil kalde “gourmetbyen”, nemlig Alba. Roero er det mindste vindistrikt, og producerer hovedsageligt hvidvine, mens Monferrato i nord stolt kan fremvise kulturbyen Asti, som ellers mest er berømt for sine søde bobler. Hele området med de tre vindistrikter byder, ud over sit gastronomiske præg, også på et landskabsmæssigt paradis med bølgende vinmarker, seværdige middelalderbyer og velbevarede slotte. Som altid med gode vine bør de ledsages af et veltilberedt måltid, for mad og drikke giver tilsammen den fuldendte oplevelse. Piemonte er den region i Italien, som har den største koncentration af velrenommerede Michelin-restauranter, så du har gode chancer for at forkæle din gane.

Barololand
Uden for Torino er det småt med bymæssige seværdigheder i Piemonte. Til gengæld er den sydlige del af regionen gourmeternes paradis. Her gror de sorte og de sjældne hvide trøfler, her produceres det lækreste kalvekød, topdelikate oste og Nebbiolo-druerne, som forvandles til Barolo og Barbaresco.
Sydøst for Asti ligger Monferrato-distriktet, hvor Umberto Eco blev født. Her dyrkes endnu en kendt rødvin, den noget billigere, men intense Barbera del Monferrato.

Barolo:

En af Italiens mest berømte og ypperste rødvine er Barolo’en, som tit og ofte i folkemunde kaldes for ”rødvinens konge”. Denne vin dyrkes i Langhe-dalen nærmere betegnet følgende 11 kommuner: Barolo, Castiglione Falletto, Cherasco, Diano d’Alba, Grinzane Cavour, La Morra, Montforte d’Alba, Novello, Roddi, Serralunga d’Alba og Verduno. Vinen er lavet på Nebbiolo-druer og skal helst først nydes når den er fem år gammel.
Barbaresco:
En af Italiens bedste og mest berømte rødvine, hvis rødder kan dateres tilbage til Romertiden. Ligesom Baroloen er Barbaresco’en også lavet på Nebbiolo-druer. Denne vin dyrkes i kommunerne Barbaresco, Neive og Treisio samt den lille landsby San Rocco Seno d’Elvio, som er en del af Alba kommune. Vinen kan drikkes efter et år men nydes bedst efter tre til fire år.

Både Barolo’en og Barbaeresco’en kan være ganske dyre vine, men heldigvis byder Piemonte på mange andre gode rødvine i en mere prisbevidst klasse, så man skal ikke være bange for at slække lidt på kravene. Piemonte er meget andet end gode rødvine – det er også muligt at finde udmærkede hvidvine rundt omkring i regionen. Særligt laves der fortrinlige gode vine af regionens eneste og mest berømte drue til produktion af hvidvin – Arneis-druen.

Viser alle 9 resultater

Er du over 18? Dette websted kræver, at du er 18 år eller ældre grundet salg af alkoholdige drikkevarer. Bekræft din alder for at se indholdet, eller klik på Nej for at forlade siden.