Klassificering af vin fra Italien

Klassificering 

 

DOCG (Denominazione di Origine Controlatta e Garantita)

Efter systemet det højeste niveau på skalaen. Udover DOC kontrollerne, skal DOCG vinene igennem yderligere kontrol på hvert parti vin.
Flaskerne skal alle nummereres og mængden skal svare til de beregnede mængder fra vinmarken. Der kan ikke blive mere vin end druer!
DOCG betegnelsen kan fås efter fem års fejlfri DOC tid og skal godkendes af en meget streng statslig kommision. Inden for DOCG betegnelsen kan producenterne tillige angive den vigna, den særlige vinmark, hvor druerne kommer fra. En DOCG vin fra en enkelt anerkendt vigna med håndnummeret flaske anses for toppen af den vinskala. 

 

DOC(Denominazione di Origine Controllata)
Vine med normal oprindelse, der skal igennem regelmæssige kontroller. Vine, som ikke opfylder de stillede krav, ryger ud af kategorien. DOC vinens produktionsnormer er samlet i et disciplinare, som angiver normerne for hvert DOC område.
Her fastlægges det enkelte produktionsområde de vigtigste normer som: de godkendte vindruer, det største hektarudbytte og det største vinudbytte i forhold til druemængden, foruden den mindste alkoholprocent.

 

IGT(Indicazone Geografica Tipica)
Vine med en bestemt geografisk oprindelse. Området de stammer fra og de anvendte druer skal defineres.

 

VdT

Vino da Tavola betyder bordvin. Disse vine kan have et almindeligt navn, der ikke behøver at angive en geografisk oprindelse.